недеља, 29 новембар 2020

Савети корисницима

Телевизори, компјутер, пегла

Сложићете се да нема потребе да оставите укључене телевизор, компјутер, пеглу... ако их не користите.

Употребом опције Screen Saver на Вашем компјутеру, продужићете век екрану, а уштедећете много више енергије него што Вам на први поглед изгледа могуће. За почетак, саберите снагу рачунара и екрана.

***

Шпорет

Нека посуде у којој кувате буду поклопљене!

Тако се топлота задржава у посуди, па ће и кување бити краће. Вода и течни оброци не могу да буду топлији од 100 C°! Пошто вода, супа или течно јело "баци кључ", одмах смањите температуру.

Многи оброци могу у рерни да буду спремани истовремено. Тако је лакше и Вама, али и Вашој рерни. Сваки пут кад отворите врата рерне, сетите се да температуру у рерни снижавате за око 15 C°.

Користећи посуде чије је дно уже од рингле - расипате топлоту.

***

 

ТА грејалица

Не дозволите да топлота побегне из собе! Кад је хладно, држите врата и прозоре што дуже затвореним.

Проверите да ли врата и прозори добро заптивају; изолационе траке су једно од решења за очување топлоте, које је јефтино у односу на добитак.

Већина грејалица има бар три нивоа ангажоване снаге. Мора ли увек да буде укључена на максимум?

Не остављајте укључене грејалице ако дуже време нећете бити у тој просторији. Осим што расипате енергију, повећавате шансу да дође до пожара.

Пре спавања, смањите температуру на термостату. Здравије је, а и уштедећете.

Ако намеравате да напустите собу на дуже од три сата, смањите температуру на термостату. Пуните је само ноћу.

Током зиме ТА пећ, при рационалном коришћењу, потроши око 60% укупне електричне енергије једног домаћинства.

***

 

Бојлер

Да би био коришћен на најефикаснији начин, бојлер подесите на температуру између 50 C° и 55 C°. Избегавајте купање у кади напуњеној водом, јер је за туширање потребно много мање топле воде.

Искључите бојлер када напуштате стан на дуже од један дан.

Бојлеру у купатилу припада око 15% електричне енергије која се потроши у домаћинству.

Проточни, кухињски бојлер, заједно са машином за судове, потроши годишње 6% електричне енергије једног домаћинства.

***

 

Фрижидер

Проверите термостат: фрижидер најефикасније ради ако је температура подешена између 3 C° и 5 C°, а фризер на 0 C°.

Врата фрижидера не отварајте сваки час. Нека врата фрижидера што краће буду отворена

Покривање посуда са храном смањује количину влаге која се ствара на унутрашњим зидовима фрижидера и смањује његову ефикасност. Обришите водене капи са флаша и посуда пре него што их ставите у фрижидер.

Не постављајте фрижидер поред пећи, радијатора, шпорета и других извора топлоте - фрижидеру ће требати много више времена да постигне радну температуру.

***

 

Котловско грејање

Кућни апарат који троши далеко највише електричне енергије и прави највећа оптерећења и поремећаје у нисконапонској мрежи је котао.

Рачунајући са само три сата дневног коришћења, котао снаге 16 киловата током пет јесењих и зимских месеци потроши 7.200 киловат-сати.

***

 

Осветљење

Сијалице појединачно нису велики потрошачи, али се истовремено много троше, и то у дужем периоду. Када би се у сваком од 3.000.000 домаћинстава у Србији користила по једна сијалица од 75 вати мање, на увозу електричне енергије сви заједно би дневно утедели 36.000 долара! МЕСЕЧНО, ТО ЈЕ ВИШЕ ОД МИЛИОН ДОЛАРА!

Гасите светло за собом ако у просторији нема никога.

На осветљење годишње трошимо око 3% укупне количине електричне енергије потрошене у домаћинству, исто колико и фрижидер.

***

 

Клима уређај

Инсталирајте клима уређај ван директног домета сунчеве светлости.

Клима уређаји су велики потрошачи електричне енергије.

 

Централизовани системи за климатизацију троше око 10 киловат-сати, а код нас најраспрострањенији, тзв. сплит-системи, за један сат потроше 1-3 киловат-сата.

***

 

Безбедност

 

- Правилно руковање електричним апаратима у домаћинству

На "црном тржишту" врло често нам се нуде неатестирани производи, који нису у складу са прописима и стандардима. Најчешће су у питању разне електричне грејалице, роштиљи, апарати за кување кафе, лампе... Привучени ниском ценом, атрактивним дизајном, звучним називом и агресивном рекламом, без икакве провере и савета стручњака, куповином ових уређаја, нисмо ни свесни коликој опасности од струјног удара и пожара излажемо себе и околину.

Сви апарати који се употребљавају у домаћинству (усисивач, пегла, веш-машина, миксер...), морају имати специјалну заштитну изолацију и кућишта, која онемогућавају додир са деловима под напоном.

Приликом руковања треба стајати на сувим подлогама од гуме, пластике или дрвета.

Кућне електричне инсталације морају бити прописно изведене (заштитно уземљење, тзв. нуловање).

Осигураче треба повремено контролисати; прегореле улошке треба заменити искључиво оригиналним и новим (не стављати никакве жице, лицне...).

Сви доводни каблови до уређаја морају бити са неоштећеном изолацијом, а утичнице и прекидачи исправни и без механичких и термичких оштећења.

У просторијама у којима је већа влага већа је и опасност од електричног удара.

 

- Опасности од електричне енергије

Електрична енергија је опасна приликом проласка кроз људско тело, због топлотног дејства, затим утицаја на хемијски састав крви и нервни систем, а нарочито због поремећаја рада срца и дисајних органа.

Последице овог деловања зависе од јачине струје, трајања њеног дејства и пута кроз тело.

Сматра се опасном трајна струја јача од једног милиампера (mА), то зависи од здравља, стања коже, обуће, одеће...

Према истраживањима, струја од 20 mА изазива болно грчење мишића.

Са електричном енергијом јачине 30 mА може се издржати само пар секунди, уз грчење мишића руке и немогућност отпуштања обухваћеног проводника.

Струја од 50 mА доводи до губитка свести.

Струја јачине 100 mА има смртоносне последице.

Према постојећим прописима додирни напон не сме прећи вредност од 65 волти (V).

Што је време проласка електричне струје кроз тело дуже, мања је подношљивост организма. Велика је разлика да ли је проводник са струјом само додирнут или обухваћен (стегнут). У првом случају услед електричног удара биће рука брзо повучена, док у другом случају, због грча то више није могуће. Најопаснији је пут електричне струје кроз предео срца, а то је у случају затварања струјног круга преко обе руке, или једне руке и ноге.

 

- Пружање помоћи у случајевима струјног удара

У оваквим ситуацијама треба што пре прекинути довод струје: искључити најближи прекидач, одврнути осигурач, или извући утикач из утичнице преко које је унесрећени у вези са напоном (кабл стоне лампе, пегле или грејалице).

Ако је проводник у вези са унесрећеним, може се уклонити сувим штапом, или вукући унесрећеног за суви део одела. Ако у близини нема гумених рукавица, треба стајати на сувој дасци или пластичном поду.

Ако унесрећени не дише, или је у дубокој несвести, потребно је најхитније тражити лекарску помоћ, а у међувремену приступити масажи срца комбинованој са вештаким дисањем. Због поремећаја крвотока, у мозгу настаје мањак кисеоника, а познато је да мождане ћелије само неколико минута могу преживети без њега. Ово треба наставити и дуже време, при чему се спасиоци смењују, све до успостављања природног дисања.