петак, 24 мај 2019

Нови SCADA систем даљинског управљања у Сурдулици

22.

април
2017.

У трафостаници 110/35/10 kV „Бело Поље“ у погону „Сурдулица“, монтиран је и пуштен у рад SCADA систем даљинског управљања, који ће омогућити поузданију испоруку електричне енергије и смањење трошкова одржавања. Вредност те инвестиције огранка ЕД „Лесковац“ у оквиру „ЕПС Дистрибуције“ износи четири милиона динара. - Овим улагањем потпуно је успостављено даљинско управљање у пет трафостаница напонског нивоа 35 kV на територији погона „Сурдулица“. Реч је о ТС „Бело Поље“, TС „Сурдулица 1“, ТС „Власина Промаја“, ТС „Црна Трава“ и ТС „Састав Реке“ – рекао је Душан Анђелковић, директор огранка ЕД „Лесковац“.

 

Уз помоћ најсавременијег система управљања скратиће се прекиди у напајању и повећаће се квалитет испоручене електричне енергије.

Игор Костић, руководилац погона „Сурдулица“ објаснио је да је ово значајан дан за дистрибутере и да тек следе користи и резултати ове модернизације.

- На овај начин биће мањи губици активне енергије и снаге, лакше отклањање кварова у средње напонској мрежи и биће продужен радни век опреме. Поносан сам на резултате запослених у погону „Сурдулица“ и очекујем још боље у наредном периоду – рекао је Костић.

Електродистрибуција „Сурдулица“ покренула је и обимне радове на изради посебног вода 10 kV од  TS 110/35/10 kV „Бело Поље“, до приградских насеља Друм и Кијевац, реконструкцији мреже према Бацијавцу, као и на санацији посебног извода којим ће се напајати Загужање и објекат „Влашки Дол“.

Након завршетка ових радова купци електричне енергије у тим насељима имаће исти квалитет снабдевања електричном енергијом као у Сурдулици.

Погон „Сурдулица“ обухвата велику и прилично неприступачну територију површине 941 квадратни километар, у оквиру које се електричном енергијом напаја више од 12.000 купаца. Укупна дужина нисконапонске мреже је 766 километара, са 3.700 далеководних и више од 15.000 нисконапонских стубова.

 

 

 

 linija

ОГРАНЦИ

 

       ev