недеља, 23 септембар 2018

Потрошња струје у летњем периоду

07.
сеп

Првог септембарског викенда стигло нам је дуго очекивано захлађење. Тропски талас са екстремно високим температурама, који је задесио Србију овог лета, одразио се на пораст потрошње електричне енергије, чији је максимум забележен у јулу месецу. Апсолутни максимум дневног вршног оптерећења, у летњем периоду, регистрован је на конзуму Београда 20. јула у 13 часова, а износио је 1.075,48 МW, са укупним дневним протоком енергије од 21.120,97 МWh.

Тренд изузетно високих температура и дуготрајног тропског таласа није јењавао ни наредних дана, па је 23. јула максимална дневна темература достигла 37,4 степена. Тог дана је у Београду остварен врх у погледу преузете електричне енергије, икад забележене у летњем периоду, од 21.121 МWh! У току јула, док су владали тропски метеоролошки услови на конзуму главног града имали смо чак 4 дана са средњим дневним температурама изнад 30 степени, тих дана су максималне дневне температуре биле од 37 до 38 степени. Све то је пратила и изузетно висока реализација протока електричне енергије. Стога не треба да чуди што је тих јулских дана проток енергије био виши од планираног и износио више од 20.000 МWh. Штавише, забележено је да су током ова 4 дана у јулу дневни протоци енергије били виши по апсолутним остварењима у односу на претходни летњи максимум регистрован у јулу 2012. године.

У августу су температуре ваздуха биле нешто ниже од јулских. Према подацима РХМЗ имали смо свега један дан са средњом температуром од 30 степени. Карактеристично је за август и да је то месец најмасовнијег коришћења годишњих одмора, па је све то утицало да потрошња електричне енергије, ипак, остане испод апсолутног врха.

Супротно очекивањима тропски талас се пренео и на септембар. Првог септембарског дана жива у термометру достигла је 37-ми подељак у Крагујевцу, Смедеревској Паланци, Краљеву, Нишу и Лесковцу. Притом је субјективни осећај био као да је 41 степен. У Београду је тог дана измерено 36 степени и према подацима РХМЗ био је то најтоплији први септембар од како се мери температура, од 1848. године! Примакао му се једино онај из 1950. године када је у престоници измерено 35,7 степени. Потрошња електричне енергије је, када је реч о првим данима септембра, у Београду била за око 15 процената виша у односу на ону остварену прошле године у истом периоду. А, рекордно врелог првог септембра у 14 часова и 45 минута остварено је вршно оптерећење од 1.023 МW, док је укупан дневни проток износио 20.230 МWх.

Међутим, електроенергетски систем ЕПС Дистрибуције је упркос тако повећаној потрошњи и отежаним условима рада услед високих температура, функционисао стабилно те су квалитет и поузданост испоручене електричне енергије били у потпуности у складу са европским стандардима.

 

 

 

 

 

 linija

ОГРАНЦИ

 

       ev