петак, 03 јул 2020

Грчић и Весић посетили диспечерски центар

7.

септембар
2018.

Модернизован диспечерски центар за целу Србију

У реконструкцију и модернизацију диспечерског центра који приказује дистрибутивну мрежу целе земље „Електропривреда Србије“ инвестирала је око 200 милиона динара, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.

 

 

Грчић је заједно са Гораном Весићем, замеником градоначелника Београда посетио модернизован диспечерски центар смештен у близини трга Славија.

- Добили смо оперативно диспечерски центар најмодернијег ниво из којег диспечери имају преглед целе дистрибутивне мреже у Србији. Два оваква центра, главни у Новом Саду и резервни овде у Београду на Славији, покривају целу територију земље и раде максимално синхронизовано. То је веома важно јер ни једног момента не можемо остати без увида шта се дешава у којој трафостаници – рекао је Грчић.

Диспечерски центар у сваком тренутку приказује стање дистрибутивне мреже на напонском нивоу од 110 и 35 kV и омогућава да се брже реагује. У опрему за модеран дата центар инвестирано је око 140 милиона динара, а у сам диспечерски центар око 50 милиона динара.

- ЕПС има два основна сегмента у функционисању – производњу електричне енергије и дистрибуција електричне енергије. И у један и у други сегмент улажемо паралелно и равномерно и трудимо се да ЕПС буде компанија на највишем светском нивоу. Испуњавамо све стандарде и улагање у најмодернији диспечерски центар је одличан пример како наша компанија напредује – истакао је Грчић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић рекао је да је ЕПС добар партнер граду Београду и додао да је поносан што се модеран диспечерски центар налази у Београду.

- Значај ЕПС-а је и у томе што даје замајац привреди јер веома велики број компанија ради за ЕПС и што више ЕПС улаже више ће бити посла за домаћу привреду. Важно је и што је ЕПС друштвено одговорна компанија која брине и о Београду. Договорили смо да се уреди трг на углу Масарикове улице и Кнеза Милоша, где је засијала прва сијалица у Београду. И ЕПС и Београд имају разлога да обележе то место – рекао је Весић.

Он је најавио и да ће прва електрична централа на Дорћолу, која је сада руина, бити преуређена и у њу ће бити премештен Музеј Николе Тесле. Радови ће почети до краја следеће година, а уместо на 300 квадратних метара, музеј ће се простирати на 10.000 квадрата и обухватиће и научно-истраживачки центар.